🠶 På Svenska

Virma-ylläpidon käyttöohjeet

Yleistä

Tervetuloa käyttämään Virma Ylläpito -palvelua! Virma Ylläpidon avulla lisätään ja muokataan Varsinais-Suomen virkistys- ja luontomatkailukohteiden tietoaineistoa. Aineistoa käytetään lisäksi Virma Kartassa, joka on retkeilijöille tarkoitettu mobiilikäyttöinen karttapalvelu. Aineisto on myös katseltavissa Lounaistiedon karttapalvelussa ja ladattavissa Lounaistiedon dataportaalista avoimena datana.

Virma Ylläpito -palvelu on tarkoitettu yhdistyksille, yrityksille, kunnille ja muille tahoille, jotka hoitavat ja ylläpitävät virkistyskohteita ja -reittejä Varsinais-Suomen alueella. Organisaatio päättää, kuka sen edustajista luo tunnukset palveluun ja toimii kohteen tietojen päivittäjänä. Virma Ylläpito -palvelun käyttäjille lähetetään kerran vuodessa muistutusviesti tietojen tarkistamisesta ja päivittämisestä. Mitä useampi taho osallistuu Virman tietojen päivittämiseen, sitä varmemmin tiedot ovat ajan tasalla ja palvelevat käyttäjiä mahdollisimman monipuolisesti.

Lue ohjeet huolella ennen tietojen lisäämistä. Mikäli kirjautumisessa, kohdetietojen lisäämisessä tai muokkaamisessa on ongelmia, voit olla yhteydessä Virma Ylläpidon pääkäyttäjään Lounaistiedossa: virma [at] lounaistieto.fi

Huom. Käyttäjä voi karttaikkunassa lisätä uusia kohteita yksinkertaisina piste-, viiva- tai aluemerkintöinä. Mikäli sinulla on laajempia ja/tai monimutkaisempia digitaalisia kartta-aineistoja (esim. usean polun muodostama reitistö, usean alueen muodostama virkistysaluekokonaisuus), olethan yhteydessä pääkäyttäjään.

Virma Ylläpito -palvelu on tuotettu Virkistä dataa! -hankkeessa, jonka toteuttajat ovat Varsinais-Suomen liitto, Lounaistieto, Valonia sekä ProAgria Länsi-Suomi / Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset. Hanketta on rahoittanut Varsinais-Suomen ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maaseuturahastosta. Työtä on jatkettu Digitaalisen saavutettavuuden parantaminen virkistyspalveluissa eli Digisaapas-hankkeessa.


Karttanäkymän perustoiminnot

Karttanäkymällä liikkuminen

Karttanäkymää voidaan liikuttaa raahaamalla hiiren vasen painike pohjassa. Lähentäminen ja loitontaminen onnistuvat karttaikkunan vasemman yläkulman +/- -painikkeilla ja hiiren rullalla.

Taustakartan vaihtaminen

Taustakarttavaihtoehtoja on kolme erilaista: taustakartta, peruskartta ja ortokuva. Taustakartan vaihtaminen onnistuu karttaikkunan yläreunan painikkeista. Oletusarvoisesti työkalun karttanäkymään avautuu yleispiirteisempi taustakartta, joka soveltuu hyvin esim. eri kartan yleiseen selailuun. Peruskartta sisältää tarkempia tietoja esim. maaston pinnanmuodoista ja muuta maastotietoa, minkä puolesta se sopii hyvin työkalulla tehtävän digitoinnin taustamateriaaliksi. Ortokuva eli ilmakuva kuvaa maaston kaikkia näkyviä ominaisuuksia. Ortokuva toimii hyvänä tukiaineistona muille karttatasoille. Kartat tulevat näkymään Kapsi ry:en karttapalvelusta. Kartoissa käytettävät aineistot ovat Maanmittauslaitoksen avointa dataa, joihin sovelletaan Creative Commons 4.0 -lisenssiä (CC BY 4.0).


Valikkojen sisältö

Kirjaudu sisään

Kirjaudu sisään -painikkeen kautta käyttäjä pääsee kirjautumaan järjestelmään, luomaan tunnukset ja palauttamaan unohtuneen salasanansa. Käyttäjä luo itselleen tunnuksen (esim. ”LuontoVeikko”) ja salasanan, jossa on enintään 15 merkkiä (ei ääkkösiä tai välilyöntejä). Tunnuksen luomiseen tarvitaan myös voimassa oleva sähköpostiosoite. Sisäänkirjautumisessa käytetään tunnusta (esim. ”LuontoVeikko”) ja salasanaa.

Ehdota kohteita

Valikko sisältää uusien kohteiden lisäämiseen tarkoitetut työkalut. Pistekohteena merkitään yksittäiset pienialaiset kohteet, kuten opastuspisteet, nuotiopaikat ja pysäköintipaikat. Aluekohteena merkitään laajemmat virkistykseen tai matkailuun tarkoitetut alueet, joiden aluerajaus halutaan tuoda käyttäjien tietoon. Viivakohteita ovat reitit, esimerkiksi luontopolut, melontareitit ja hiihtoladut. Pääkäyttäjä tarkastaa ja hyväksyy kaikki uudet kohteet. Uudet kohteet päivittyvät kartalle hyväksymisen jälkeen.

Valitse näkyvät tasot

Käyttäjä voi tuoda karttaikkunaan näkyville virkistys- ja matkailuteemoihin kuuluvia karttakohteita. Kohteita voi tuoda näkyville pääluokittain (esim. kaikki virkistyskohteet) tai alaluokittain (esim. kalastuspaikka). Jos tuot esim. kaikki virkistyskohteet karttaikkunaan näkyville ”Valitse kaikki tasot” -toiminnolla, voit piilottaa kaikki tasot samasta painikkeesta. Mikäli käyttäjällä on ns. omia kohteita eli hänellä on kohteisiin muokkausoikeus, voi ne myös tuoda erikseen näkyviin karttaikkunaan. Hyväksymistä odottavat kohteet voidaan myös näyttää erillisellä karttatasolla.


Kohteiden ehdottaminen ja muokkaaminen

Kohteiden hallinnointiin tarvittavat oikeudet

Kohteiden ehdottamiseen, muokkaamiseen ja poistamiseen tarvitaan käyttäjätunnus. Jatkossa voit muokata tai poistaa lisäämiäsi kohteita. Jos tarvitset käyttöoikeudet kohteisiin, joita et ole luonut (kuten henkilöstövaihdoksista johtuen), ota yhteyttä pääkäyttäjään virma (at) lounaistieto.fi.

Kohteiden ehdottaminen

Huom. Työkalulla voi lisätä uusia kohteita yksinkertaisina piste-, viiva- tai aluemerkintöinä. Mikäli sinulla on laajempia ja/tai monimutkaisempia digitaalisia kartta-aineistoja (esim. usean polun muodostama reitistö, usean alueen muodostama virkistysaluekokonaisuus), olethan yhteydessä pääkäyttäjään.

Huom. Kaikki avoimessa käytössä olevat kohteet, kuten nuotiopaikka, laavu, pysäköintipaikka ja käymälä, merkitään omana pisteenään. Yritystoimintaan liittyvät maksulliset toiminnot, kuten majatalo siihen liittyvine kohteineen, tulee merkitä yhtenä pisteenä (varusteet-kenttään voi kirjata lisätietoja muista kohteista, kuten käymälä, nuotiopaikka tai vuokraustoiminta).

Huom. Frisbeegolfradoista merkitään vain aloituspiste.

Kohteiden lisääminen tapahtuu valitsemalla kohdetyyppi ”Ehdota kohteita” -kohdasta (pistekohde, viivakohde, aluekohde). Jotta pystyt tekemään merkinnät kohteen todellisen sijainnin tai reitin kulun mukaisesti, lähennä karttanäkymää riittävästi. Kohteen lisääminen tapahtuu kohdetyypeittäin seuraavasti:


Kun olet lisännyt kohteen, näkymään avautuu lomake kohteen ominaisuuksien kirjaamista varten. Lomakkeessa on kolme välilehteä: Perustiedot, Sijaintitiedot ja Ylläpitotiedot. Lomake sisältää pakollisia kenttiä. Ohjeita lomakkeessa kysyttyjen tietojen täyttöön löytyy lomakkeen vinkkiruuduista sekä tämän ohjeen lopusta.

Lomake suljetaan ”Vahvista ehdotus” -painikkeella, jossa on mahdollisuus vahvistaa ja peruuttaa kohteen poisto. Vahvistuksen jälkeen kohde menee odottamaan pääkäyttäjän hyväksyntää. Hyväksyntä ei siis tapahdu välittömästi, vaan lisätty kohde tulee palveluun kaikkien näkyville muutaman arkipäivän kuluessa. Lisäämäsi kohde näkyy Hyväksymistä odottavat kohteet -kohdassa. Mikäli haluat vielä muokata kohteen sijaintia tai muotoa, valitse kohde kartalta, paina ”Avaa kohteen hallinta” ja valitse avautuvan kohdelomakkeen alareunasta ”Muokkaa sijaintia”. Mikäli haluat peruuttaa reitti- ja lomaketietojen syöttämisen, valitse ”Poista ehdotus”, jolloin tiedot poistuvat eivätkä siirry pääkäyttäjälle.

Kohteiden muokkaaminen

Voit muokata vain itse luomiasi kohteita, tai sellaisia kohteita, joihin ylläpitäjä on lisännyt sinulle muokkausoikeudet. Kohteiden muokkaaminen tapahtuu klikkaamalla haluttua kohdetta karttanäkymässä, jolloin kohteen tiedot ilmestyvät näkyviin pop-up-ikkunaan. Muokkausnäkymä avautuu pop-up-ikkunasta ”Avaa kohteen hallinta” -painikkeen kautta. Tässä näkymässä on mahdollista lisätä ja muokata kohteen ominaisuustietoja, muokata sijaintia, poistaa kohde ja vahvistaa tehdyt muutokset. Huom. Muista täyttää kaikki tarvittavat kentät, sillä muutoksia ei voi vahvistaa ilman, että tarvittavat tiedot ovat täytetty.

Kohteiden sijainnin muokkaaminen

Kohteiden poistaminen

Kohteiden poistaminen tapahtuu avaamalla kohde ja klikkaamalla ”Avaa kohteen hallinta” -painiketta. Tästä näkymästä on mahdollista poistaa kohde. Poisto on lopullinen, eikä sitä voi peruuttaa.


Lomakkeen täyttöohje

Tietoluokat vaihtelevat piste-, viiva- ja aluekohteiden lomakkeissa. Alla on kuvattuna ohjeet kaikkiin tietoluokkiin. Tietoluokat on jaettu kolmeen välilehteen: Perustiedot, Sijaintitiedot ja Ylläpitotiedot.

Perustiedot

Pää- ja alaluokitus. Valitse kohteelle parhaiten sopiva luokitus pää- ja alaluokitus -valikoista.

Virkistyskohde sisältää avoimesti käytettäviä luonto- ja kulttuurikohteita sekä -reittejä. Matkailupalvelukohde sisältää varattavia tai maksullisia retkeilyä tukevia palveluita, kuten ravintolapalveluita. Alaluokissa on valittavissa useita eri vaihtoehtoja.

Kohteen nimi. Kohteen nimi tulee olla sellaisessa muodossa, jolla sen voi yksilöidä tiettyyn paikkaan (esimerkiksi Rautilan uimaranta, ei pelkkä uimaranta). Jos samannimisiä kohteita on Varsinais-Suomessa useampi, tätä tulee täsmentää lisäämällä esimerkiksi kunnan nimellä (esimerkiksi Vehmaan Rautilan uimaranta).

Kohteen osoitetiedot. Jos kohteella ei ole virallista osoitetta, mutta se sijaitsee nimetyn tien välittömässä läheisyydessä, voit hakea osoitteen esimerkiksi Maanmittauslaitoksen Karttapaikasta. Erityisesti pysäköintialueilla tulisi olla osoitetieto. Jos kohde ei sijaitse nimetyn tien varrella, laita rasti Ei osoitetta -ruutuun.

Kohdekuvaus. Vapaamuotoinen kuvaus. Kerro mitä kohteella voi tehdä ja nähdä (esim. marjastus, retkeily, elämykset, melonta, lähiruoka, majoitus, pronssikautinen hautaröykkiö). Sopiiko kohde erityisesti tietyille käyttäjäryhmille, esimerkiksi lapsiperheille, päiväretkeilijöille, lintuharrastajille, marjastajille tai gourmet-matkailijoille? Mistä kartta- ja opasmateriaalia voi saada? Kuvaa saavutettavuus, pysäköinti, lähimmät joukkoliikennepysäkit. Huomaathan, että esimerkiksi varusteille ja nettisivujen osoitteelle on oma kohtansa jäljempänä. Kuvaustekstin pituus voi olla enintään 254 merkkiä.

Varusteet. Listaus varustelusta, sanat mieluiten perusmuodossa. Esimerkkisanoja: kuivakäymälä, puuvaja, keittokatos, pöytä, vesipiste (juomavesi/talousvesi), sähköpistoke, septitankin/kemssan tyhjennys, vieraskirja, laituri, pelastusrengas, paikannuspiste, vuokrattava (tuote), sauna, suihku, vene, kajakki, lumikengät, pyykinpesukone, palvelu.

Esteettömyys. Vapaamuotoinen kuvaus esteettömyydestä. Esimerkit: Ei esteettömyyttä huomioivia rakenteita. Tai lista rakenteista kuten inva-WC, käsijohteet, opasteet, valaistus, värikontrastit, levähdyspaikat jne.

Vaativuustaso. Vapaamuotoinen kuvaus kohteen, reitin tai reittiosuuden vaativuuteen vaikuttavista tekijöistä: maapohjan pinta ja tasaisuus, korkeuserot, hankalakulkuiset kohdat, viitoituksen taso, suunnistustaidon tarve.

Kohteen verkkosivuosoite. Käytä osoitetta, josta saa ajantasaista tietoa esimerkiksi kohteen aukioloajoista, palveluista tai ylläpitäjästä.

Kohteen kuva. Kuvan tarkoituksena on esitellä kohteen keskeisiä piirteitä ja antaa lisäinformaatiota esimerkiksi varustelusta tai esteettömyydestä. Reittiä koskevassa kuvassa voi esitellä polun yleiskuntoa, reitin tyypillisiä näkymiä tai erityistä nähtävyyttä. Kuvan voi lisätä omista tiedostoista tai lisäämällä linkin jo julkaistuun kuvaan. Kun kuvan lisää tiedostoista, tulee kuvan URL-linkki -kohtaan automaattisesti luotu kuvan tallennuspaikan osoite. Lisää vain sellaisia kuvia, joihin sinulla on oikeudet ja lupa kuvassa esiintyviltä henkilöiltä. Kuvia ei jaeta avoimena datana aineiston mukana, mutta linkki kuvaan ja kuvaajan nimi jaetaan.

Sijaintitiedot. Sijaintitiedot-välilehden tiedot täyttyvät automaattisesti lisäämäsi kohteen sijainnin perusteella.

Ylläpitotiedot.

Kuntoarvio. Kuvaa opasteiden ja rakenteiden kunto, maaperän kuluneisuus, opastus, turvallisuus ja pelastuspaikannus. Onko laadittu turvallisuusasiakirja? Esimerkkikuvaus: Reitin rakenteet ja merkinnät ovat pääosin kunnossa. Pitkospuut osin kuluneet.

Kohde poissa käytöstä väliaikaisesti. Laita rasti ruutuun, jos kohde on poissa käytöstä väliaikaisesti.

Omistajaluokka ja Omistajan nimi. Omistajaluokka kertoo kohteen, alueen tai reitin maapohjan omistajatahon/-tahot. Maapohjan vuokrannut ei ole omistaja. Tieto omistajaluokasta voidaan julkaista, sillä se ei loukkaa maanomistajan yksityisyyden suojaa. Sen sijaan maanomistajan/-omistajien nimeä ei julkaista avoimena eikä julkisena tietona, vaan se näkyy ainoastaan kyseisen kohteen tietojen ylläpitäjälle ja Virma-palvelun pääkäyttäjälle.

Ylläpito. Valitse yksi ylläpitoluokka.

Ylläpitäjän nimi ja yhteystieto. Kohteen, reitin tai alueen ylläpitäjä on henkilö tai muu toimija, joka huolehtii kohteen käytännön huollosta maastossa tai vastaa ylläpidosta tilaamalla käytännön huollon toiselta osapuolelta. Ylläpitäjän nimi ja yhteystieto voidaan määritellä näkyväksi vain kohteen tietojen ylläpitäjälle ja Virma-palvelun pääkäyttäjälle. Valitsemalla ”Suostun, että yhteystiedot ovat julkisia” voidaan ylläpitäjän nimi ja yhteystieto määritellä myös niin, että ne ovat näkyvissä Lounaistiedon karttapalvelussa esitettävissä tiedoissa. Tällöin kohdetta ylläpitävällä toimijalla, esimerkiksi yhdistyksellä tai kunnalla, on mahdollisuus tuoda yhteystietonsa julki mm. kohdetta koskevia yhteydenottoja varten. Mikäli ylläpitäjän nimi ei ole tiedossa, kirjoita ”ei tietoa ylläpitäjästä”. Ylläpitäjän nimi ja Ylläpitäjän yhteystieto -kenttien sisältöä ei julkaista avoimena datana, koska ne sisältävät henkilötietoa.

Päivittäjätunnus. Täyttyy automaattisesti.


Henkilötiedot, yhteystiedot ja aineiston julkaisu

Henkilötietoja lukuun ottamatta aineisto julkaistaan avoimena datana Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen (CC BY 4.0) – lisenssillä mm. sovelluskehittäjien vapaaseen käyttöön.

Henkilötietojen keräämisen perusteena on yleistä etua koskevan tehtävän suorittaminen Varsinais-Suomen liitossa. Aineistoa käytetään muun muassa maankäytön suunnittelussa. Virman rekisteriseloste löytyy täältä.

Käyttäjä voi koska tahansa muuttaa julkisuusasetuksiaan.

Ylläpitäjän nimi ja yhteystieto. Kohteen, reitin tai alueen ylläpitäjä on henkilö tai muu toimija, joka huolehtii kohteen käytännön huollosta maastossa tai vastaa ylläpidosta tilaamalla käytännön huollon toiselta osapuolelta. Ylläpitäjän nimi ja yhteystieto voidaan määritellä näkyväksi vain kohteen tietojen ylläpitäjälle ja Virma-palvelun pääkäyttäjälle. Kohdassa ”Yhteystietojen julkisuus” voidaan ylläpitäjän nimi ja yhteystieto määritellä myös niin, että ne ovat näkyvissä Lounaistiedon karttapalvelussa esitettävissä tiedoissa. Tällöin kohdetta ylläpitävällä toimijalla, esimerkiksi yhdistyksellä tai kunnalla, on mahdollisuus tuoda yhteystietonsa julki mm. kohdetta koskevia yhteydenottoja varten. Mikäli ylläpitäjän nimi ei ole tiedossa, kirjoita ”ei tietoa ylläpitäjästä”. Ylläpitäjän nimi ja Ylläpitäjän yhteystieto -kenttien sisältöä ei julkaista avoimena datana, koska ne sisältävät henkilötietoa.

Omistajan nimi -kenttä tallennetaan tietokantaan ja on ainoastaan kyseisen kohteen tietojen ylläpitäjän ja pääkäyttäjän nähtävissä Virma-palvelussa. Maapohjan omistavan tahon/tahojen nimiä ei siis julkaista karttapalvelussa eikä avoimena datana.

Huom. Omistajaluokka kuitenkin julkaistaan sekä karttapalvelussa että avoimena datana. Huom. Kohdetta koskeva yleinen puhelinnumero ja yleinen sähköposti eivät saa olla henkilökohtaisia vaan niiden on oltava organisaatiokohtaisia (esim. info@yhdistys.fi, tai kunnan/kaupungin puhelinvaihteen numerot ovat näihin kenttiin soveltuvia tietoja). Sähköposti ja puhelinnumero julkaistaan sekä Lounaistiedon karttapalvelussa että avoimena datana, mutta ei Virma Kartassa.


Anvisning på Svenska

Allmänt

Välkommen att använda tjänsten Virma! Med hjälp av Virma tillfogas och bearbetas informationsmaterial om Egentliga Finlands rekreations- och naturturismobjekt. Läs anvisningararna noga innan uppgifter tillfogas. Det lönar sig att öppna sidan med anvisningarna till en annan flik för tiden medan man fyller i informationsblanketten.

OBS Användaren kan i kartfönstret foga till nya objekt som enkla anteckningar med punkter, streck eller områden. Ifall du har mer omfattande och/eller komplicerade digitala kartmaterial (t.ex. Rutter som bildas av flera stigar, en helhet av rekreationsområden bestående av flera områden), så står du väl i kontakt med huvudanvändaren genom att skicka e-post till adressen: virma [at] lounaistieto.fi.

Tjänsten Virma är producerad inom projektet Virkistä dataa!, med producenterna Egentliga Finlands förbund, Valonia, Lounaistieto samt ProAgria Västra Finland/ Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset. Projektet har finansierats av NTM-centralen i Egentliga Finland ur Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.


Kartvisningens basfunktioner

Att röra sig på kartvisningen

Man kan röra på kartvisningen genom att dra musen med vänstra tangenten intryckt i botten. Bilden kan föras närnmare och längre bort med hjälp av tangenten +/- i kartfönstrets övre hörn till vänster och genom att rulla på musrullen.Att byta bakgrundskarta

Det finns tre olika alternativa bakgrundskartor: en bakgrundskarta, en grundkarta och en ortobild. Bakgrundskartan kan bytas ut med hjälp av tangenten i kartfönstrets övre kant. Som standardvärde i verktygets kartvisning öppnas en bakgrundskarta i mera allmänna drag, vilken lämpar sig väl t.ex. för att allmänt bläddra i kartorna. Grundkartan innehåller exaktare uppgifter t.ex. om terrängens ytformer och annan terränginformation, vilket för sin del lämpar sig väl som ett bakgrundsmaterial för en digitalisering som ska göras med verktyget. Ortobilden, dvs. Flygfotografiet, beskriver alla synliga egenskaper hos terrängen. Ortobilden fungerar som ett bra stödmaterial för de andra kartnivåerna.

Kartorna kommer att finnas i Kapsi ry:s karttjänst (http://kartat.kapsi.fi/). De material som används i kartorna är Lantmäteriverkets fria data, på vilka licensen Creative Commons 4.0 (CC BY 4.0) tillämpas.


Menyernas innehåll

Logga in

Genom att logga in med tangenten Logga in kan användaren logga in i systemet, skapa identifikationer och återställa ett lösenord som blivit glömt. Användaren skapar själv för sig en identifikation (t.ex. ”LuontoVeikko”) och ett lösenord med högst 15 tecken (inte å, ä, ö eller mellanslag). För att skapa en identifikation behövs det också en e-postadress som är i kraft. Vid inloggningen används identifikationen (t.ex. ”LuontoVeikko”) och lösenordet.Föreslå objekt

Menyn innehåller verktyg avsedda för att föreslå nya objekt. Som punktobjekt antecknas enstaka objekt med liten yta, såsom vägvisarinformationer,lägereldsplats och parkeringsställen. Som områdesobjekt antecknas mer omfattande områden avsedda för rekreation eller turism, om vilkas områdesbegränsning man vill informera användarna. Streckobjekten är rutter, till exempel naturstigarna, kanotrutterna och skidspåren.Välj själv de nivåer som syns

Användaren kan själv i kartfönstret ta fram kartobjekt som hör till rekreations- och turisttemana. Objekten kan skapas per huvudklass (t.ex. alla rekreationsobjekt) eller per underklass (t.ex. fiskeplats). Om du t.ex. i visningen tar fram alla rekreationsobjekten med funktionen ”Välj alla nivåert” kan du dölja alla nivåerna med samma tangent. Ifall användaren har s.k. egna objekt, kan även de tas fram så de blir synliga i kartfönstret. Objekten som väntar på att bli godkända kan också visas på en särskild kartnivå.


Föreslå och bearbeta objekt

Rättigheter som behövs för att administrera objekten

De nödvändiga rättigheterna för att bearbeta och avlägsna objekt, kan vid behov erhållas av huvudanvändaren. I applikationen är objekten länkade till användaridentifikationen, varvid det är möjligt att bearbeta de egna objekten endast då den rätta användaren är inloggad. För att få rätten ska du stå i kontakt med huvudanvändaren.Förslag till objekt

OBS! Med verktyget kan man föreslå nya objekt som enkla punkt-, streck- eller områdesanteckningar. För att göra komplicerade multiLine- och multiPolygon-anteckningar behövs en applikation för geografisk information. Ifall du förfogar över färdiga mer omfattande eller komplicerade digitala kartmaterial (t.ex. nätverk av rutter som består av flera stigar, en helhet av rekreationsområdem bestående av flera områden), så står du väl i kontakt med huvudanvändaren.

Förslag om objekt sker genom att man väljer objektstyp i punkten ”Föreslå objekt” (punktobjekt, streckobjekt, områdesobjekt. Objekt tillfogas per objektstyp på följande sätt:

När du tillfogat objektet öppnas i visningen en blankett där objektets egenskaper kan registreras. Blanketten innehåller obligatoriska fält. Anvisningar för att fylla i de uppgifter som frågas finns i blankettens rutor med tips samt i slutet av denna anvisning.

Blanketten stängs med tangenten ”Bekräfta förslaget” , med möjlighet att bekräfta och återta raderingen av objektet. Efter bekräftelsen går objektet till att vänta på huvudanvändarens godkännande. Godkännandet sker alltså inte omedelbart utan det föreslagna objektet blir synligt i tjänsten för alla under några vardagar. Ifall du ännu önskar bearbeta objektets läge och/eller form, välj Bearbeta läget. Ifall du önskar återkalla inmatandet av rutt- och blankettuppgifter, välj ”Radera förslaget”, varvid uppgifterna raderas och ej heller överförs till huvudanvändaren.Bearbetning av objekt

Bearbetningen av objekt sker genom att man klickar på det önskade objektet i kartvisningen, varvid objektets uppgifter blir synliga i pop-up -fönstret. Ifall användarens rättigheter räcker till för att bearbeta objektet, öppnas i pop-up -fönstret med tangenten ”Öppna objektets administrering” en bearbetningsvisning. I denna visning är det möjligt att tillfoga och bearbeta objektets uppgifter om egenskaper, bearbeta läget, radera objektet och bekräfta de ändringar som gjorts. OBS! Kom ihåg att fylla i alla de nödvändiga fälten, för ändringar kan inte bekräftas utan att man har fyllt i de uppgifter som behövs.Bearbetning av objektens läge

Radering av objekt

Raderingen av objekt sker genom att man öppnar objektet, varvid en möjlighet öppnas att välja visningen ”Öppna objektets administering”. I denna visning är det möjligt att radera objektet. OBS! Raderingen är definitiv, och den kan inte återtas.


Anvisning för att fylla i blanketten

Informationsklasserna varierar i blanketterna för punkt-, streck- och områdesobjekten. Nedan har anvisningarna för alla informationsklasser beskrivits.Grunduppgifterna

Objektsbeskrivning Beskrivning i fri form. Berätta vad man kan göra och se på objektet (t.ex. bärplockning, upplevelser, paddling, närmat, inkvartering, mikrovandringsled i joggingskor från Tokyo, gravröse från bronsåldern). Passar det särskilt för en viss grupp av användare, exempelvis barnfamiljer, någon på dagsuflykt, fågelskådare, gourmetturister. Var kan man få kart- och guidematerial? Beskriv tillgänglighet, parkering, närmaste hållplatser för kollektivtrafiken. Beskrivningstexten kan även skrivas på en webbsida som hänför sig till objektet, men blanketten måste ha en särskild punkt för webbsidan. Du lägger väl märke till att det nedan finns en särskild punkt för utrustning.

Beskrivningstexten får vara högst c. 254 tecken lång.

Utrustning Utrustning Förteckning på utrustning, orden helst i grundform. Ordexempel. Torrklosett, WC, vedlider, lägereld, kokskjul, bord, tappställe (dricksvatten, hushållsvatten), eluttag, septiktank/tömning av kemisk toalett, sopstation, gästbok, brygga, livboj, lokaliseringsställe, hyresobjekt (produkt) bastu, dusch, båt, kajak, snöskor, tvättmaskin, service.

Tillgänglighet Beskrivning av tillgänglighet Exempel: Ej konstruktioner som beaktar tillgänglighet. Eller en lista över konstruktioner såsom inva-WC, ledstänger, vägvisare, belysning, färgkontraster, rastställen, lätt rullstolsrutt (symbolen internationell rullstolssymbol), tillgänglig fiskeplats på brygga, tillgänglig fågelplattform. Exempel på planering och beskrivning av tillgängligt objekt finns bl.a. på webbplatsen för Invalidförbundets Tillgänglighetscenter ESKE.

Kravnivå Beskrivning av faktorer som påverkar hur krävande objektet, rutten eller ruttavsnittet är: markens yta och jämnhet, höjdskillnader, svårframkomliga ställen, vägvisarnas nivå, behovet av orienteringsfärdighet. Utifrån beskrivningen ska det vara möjligt för rekreationsanvändaren att bedöma hur han/hon utrustar sig och förmår färdas på objektet, rutten eller ruttavsnitten. Berätta om kravnivån har definierats vid ofrusen barmark. Om rutten har en färdig klassificering, berätta om det klassificeringssystem som brukats.Kontaktinformation

Konditionsbedömning Beskriv informationstavlornas och konstruktionernas skick, markslitaget, informationen, säkerheten och geografisk räddningslokalisering. Har ett säkerhetsdokument utarbetats? Beskrivningsexempel: På rutten har alla spänger förnyats år 2016 och stigen har på behövliga delar jämnats ut med sandbeläggning år 2017. Vid diket har brons ledstång (räck) ruttnat. Vägvisarna börjar från Kurjentie-hållplatsen, men i slutändan av rutten på Pahkamäki är de de blå färgmärkningarna delvis slitna. Vid Sinivuori-vindskyddet finns en skylt för information om räddningslokalisering.

Underhållsklass Välj en klass.


Personuppgifter, kontaktinformation och publicering av material

Med undantag för personuppgifter publiceras materialet som fria data med licensen Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen (CC BY 4.0) bl.a. för fri användning av applikationsutvecklare.

Grunden för att samla in personuppgifter är att det utförs ett uppdrag av allmänt intresse. Materialet används bland annat i planeringen av markanvändning. Virmas registerbeskrivning finns här (länk)

Ägarklass och Ägarens namn Ägarklassen anger ägaren/ägarna av objektet, området eller ruttens markgrund. Den som hyrt markgrunden är inte ägaren. Uppgift om ägarklassen kan publiceras, för den är kränker inte skyddet av markägarens sekretess. Däremot publiceras inte markägarens/-ägarnas namn fritt och ej heller som en offentlig information, utan den är synlig endast för den som upprätthåller det aktuella objektet och för huvudanvändaren av tjänsten Virma.

Upprätthållarens namn, kontaktinformation, telefonnummer och e-post samt offentligheten för dessa kontaktuppgifter. Upprätthållaren av objektet, rutten eller området är en person eller annan aktör, som sköter om underhållet av objektet i praktiken i terrängen eller som ansvarar för underhållet genom att beställa det praktiska underhållet av en annan part. Upprätthållarens namn finns i det synliga materialet endast för den som underhåller uppgifterna och för huvudanvändaren av tjänsten Virma.

Upprätthållarens namn kan också bestämmas så att det är synligt i de uppgifter som visas i karttjänsten för Lounaistieto (den karttjänst som upprätthålls av Egentliga Finlands förbund). Då har upprätthållaren en möjlighet att föra fram sina kontaktuppgifter bl.a. för att ta kontakt som gäller objektet. Om t.ex. den förening eller kommun som upprätthåller objektet önskar att upprätthållaren kan få information av dem som utnyttjar rutten, ifylls följande uppgifter i blanketten: upprätthållarens kontaktinformation, upprätthållarens telefonnummer och/eller i upprätthållarens e-postfält. Ifall upprätthållarens namn är obekant, skiv ”ei tietoa”.

Upprätthållarens telefonnummer blir synligt i Lounaistietos karttjänst, ifall upprätthållarens namn i den tidigare punkten Upprätthållarens namn har bestämts att publiceras i Lounaistietos karttjänst. Personuppgifter publiceras inte som fria data. Ifall upprätthållarens telefonnumemr inte är bekant, skriv ” Ei tietoa”.

I fältet Upprätthållarens e-post ifylls en viktig e-postadress med hänsyn till underhållet. Upprätthållarens e-postadress blir synlig i Lounaistietos karttjänst, ifall upprätthållarens namn i den tidigare punkten Upprätthållarens namn har bestämts att publiceras i Lounaistietos karttjänst. Personuppgifter publiceras inte som fria data. Ifall e-postadressen för objektets upprätthållare är obekant, så ifylls fältet med ”ei tietoa”. Innehållet i fälten Upprätthållarens namn och Upprätthållarens kontaktinformation publiceras inte som fria data, eftersom de innehåller personuppgift.

Användaren kan när som helst ändra sina offentlighetsinställningar.

Ifall upprätthållarens personuppgifter matas in i systemet av någon annan än den registrerade själv, skickar Egentliga Finlands förbunds huvudanvändare ett meddelande till honom/henne om registreringen inom en månad.

Fältet Ägarens namn sparas i databasen och är syndligt endast för upprätthålalren av det aktuella objektets uppgifter och för huvudanvändaren i tjänsten Virma. Ägaren/Ägarna av markgrunden publiceras alltså inte i karttjänsten eller som fria data.

Obs. Ägarklassen publiceras dock i både karttjänsten och som fria data.

Obs. Det allmänna telefonnumret och den allmänna e-posten får inte vara personliga utan de ska vara organisationsbaserade (t.ex. info@yhdistys.fi, eller numren till kommunens/stadens telefonväxel är uppgifter som lämpar sig för dessa fält). E-post och telefonnummer publiceras både i karttjänsten och som fria data.

Edit page