Konsulttitoimistot FCG ja sen osana toimiva MDI ovat yhdessä kehittäneet Elinvoima, vetovoima ja pitovoima -indeksin (EVP-indeksi), jonka tavoitteena on tarkastella kokonaisvaltaisesti sekä alueiden elinvoimaa että veto- ja pitovoimaa. EVP-indeksin vuoden 2024 tulokset julkaistiin helmikuussa.
EVP-indeksi on lähtökohdiltaan kuntavertailu, mutta sen avulla voidaan tarkastella myös eri maakuntien vahvuuksia elinvoiman, vetovoiman ja pitovoiman näkökulmista. Varsinais-Suomi näyttäytyy maan toisiksi vahvimpana alueena vertailtaessa kuntien EVP-indeksipisteiden keskiarvoja maakunnittain. Varsinais-Suomen edellä on vain Uusimaa, joka on EVP-mittarilla selvästi Suomen vahvin maakunta. Varsinais-Suomen perässä tulevat niukasti Pohjanmaa, Lappi ja Pirkanmaa.
Pelkän kuntien elinvoiman näkökulmasta tarkasteltuna Pohjanmaan kiilaa Varsinais-Suomen edelle toiselle sijalle. Muuten maakuntien järjestyksessä ei ole suuria eroja. Veto- ja pitovoimalla tarkasteltuna Varsinais-Suomi sen sijaan on toisella sijalla niukasti Pirkanmaan edellä. Varsinais-Suomen kunnat ovat siis kansallisessa vertailussa keskimäärin vahvempia veto- ja pitovoiman kuin elinvoiman näkökulmasta.
Kun keskiarvojen sijaan tarkastellaan maakuntien heikoiten ja vahvimmin pärjänneitä kuntia, kuva muuttaa melko paljon. EVP-vertailussa Varsinais-Suomen heikoimmalla kunnalla oli kaikkien maakuntien vertailussa korkeimmat indeksipisteet. Toisin sanoen Varsinais-Suomen kunnat ovat varsin tasavahvoja EVP-vertailussa, eikä yksikään kunta jää voimakkaasti jälkeen muista. Sen sijaan EVP-indeksin maksimiarvojen vertailussa Varsinais-Suomi jää neljännelle sijalle, eli koko maan terävimmässä kärjessä olevat kunnat eivät löydy Varsinais-Suomesta.
Kunnittain tarkasteltuna EVP-indeksi on korkein Turun seudun ydinalueella Kaarinassa, Turussa, Raisiossa, Naantalissa ja Liedossa. Elinvoimaindeksillä tarkasteltuna ydinkaupunkiseudun kehyskunnat pärjäävät hyvin. Lieto on EVP-tarkastelussa maakunnan elinvoimaisin kunta. Sen sijaan Veto- ja pitovoiman näkökulmasta Turulla on keskuskaupunkina selvä ykköspaikka, kun elinvoimavertailussa Turku oli vasta yhdestoista. Turulla on siis kehitettävää elinvoiman osalta. Tosin Pirkanmaalla tilanne on hyvin samankaltainen, ja Tampere pärjää huomattavasti paremmin veto- ja pitovoimaindeksillä kuin elinvoimaindeksillä tarkasteltuna.
EVP-indeksi muodostuu kahdesta osa-alueesta: elinvoimaindeksistä sekä veto- ja pitovoimaindeksistä. Indeksi on muodostettu alueiden elinvoimaisuuteen ja vetovoimaisuuteen ja pitovoimaisuuteen liittyvien 20 avainmuuttujan avulla. Indeksiin voi tutustua MDI:n sivuilla.