Lounaistieto on ylläpitänyt ja kehittänyt Varsinais-Suomen digitaalista Virma-retkeilydataa ja siihen liittyviä digitaalisia palveluita yhdessä Turun yliopiston kanssa useiden vuosien ajan. Metsähallitus kehittää parhaillaan kansallisen ulkoilustrategian mukaisesti uutta kansallista Luontoon-ulkoilupalvelua, jonka tavoitteena on tuoda kansallispuistojen ja muiden valtakunnallisten retkeilyalueiden tiedot retkeilijöiden saataville. Virkistyskohteiden ylläpitäjien on mahdollista lisätä omia retkeilydatojaan kansalliseen palveluun Lipas-liikuntapaikkatietokannan kautta. Virkistyskohteisiin ja retkeilyreitteihin liittyvä data on kuitenkin hajallaan, ja tietoa ylläpitävät lukuisat eri toimijat. Tämän vuoksi retkeilyalueiden ylläpitäjien valmiudet kansallisen ulkoilupalvelun hyödyntämiseen ovat toistaiseksi alhaiset.
Digitaalisen retkeilydatan yhteentoimivuuden kehittäminen -hankkeen (Digiretki) tavoitteena on tuoda Varsinais-Suomen alueella ylläpidettävä Virma-retkeilydata osaksi tätä kansallista ulkoilupalvelua sekä parantaa varsinaissuomalaisten retkeilyreittien ja -kohteiden ylläpitäjien valmiuksia palvelun hyödyntämiseen. Samalla Virma-dataa rikastetaan Luontoon-palvelun mahdollistamilla uusilla tietosisällöillä. Hankkeessa kehitetään Varsinais-Suomen kuntien ja yhdistysten digitaalisia valmiuksia ylläpitää omia aineistojaan suoraan Lipas-järjestelmässä sekä parannetaan varsinaissuomelaisten luontomatkailuyritysten näkyvyyttä Visit Finlandin DataHub-tietokannan kautta.
Hankkeen myötä Virma-retkeilydata muunnetaan yhteentoimivaksi Lipas-tietokannan kanssa ja Virma-reitit lisätään osaksi kansallista ulkoilutietopalvelua. Hankkeen tuloksena syntyy kuntien ja yhdistysten käyttöön uusia toimintamalleja, jotka parantavat varsinaissuomalaisten toimijoiden digitaalista kyvykkyyttä retkeilydatan ylläpitämisessä. Lisäksi varsinaissuomalaisten luontomatkailuyritysten kansallinen näkyvyys paranee hankkeen tuloksena. Hankkeen tuloksena retkeilydatan alueellinen hallinnointi muuttuu suoraviivaisemmaksi, toimijoiden vastuut selkenevät ja ylläpidon vaatimat resurssit pysyvät hallinnassa. Kaikki hankkeessa toteutettavat toimet ja niiden konkreettiset tulokset julkaistaan dokumentoituna ja avoimella lisenssillä.
Digiretki-hankkeelle on myönnetty rahoitus Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) ja se toteutetaan yhteistyössä Turun yliopiston kanssa ajalla 2025–2026. Hanke pohjautuu DigiSaapas- sekä Virkistä dataa! -hankkeisiimme.


