Paikkatiedon viitearkkitehtuuri – mitä ihmettä, ja miksi?

Lounaistieto.fi / Ajankohtaista / Paikkatiedon viitearkkitehtuuri – mitä ihmettä, ja miksi?

Samalla tavalla kuin junan matka voi katketa valtioiden rajalle johtuen poikkeavista raideleveyksistä, niin ikään tiedon kulku organisaatioiden välillä ja myös sisällä vaikeutuu johtuen erilaisista tietojärjestelmistä sekä käytänteistä tietohallinnossa ja -arkkitehtuurissa. Yhteentoimivuutta, yhteistä käsitteistöä ja sovittuja toimintamalleja siis tarvitaan myös tietotyössä.

Paikkatiedon osalta tätä yhteenpelaamista helpottaa uunituore julkisen hallinnon paikkatiedon viitearkkitehtuurin päivitystyö, joka hyväksyttiin syyskuussa. Valtavan työmäärän lopputuloksena syntyi paikkatiedon kansallista yhteentoimivuutta ja yhteiskäyttöä edistävä tavoitetilakuvaus ja kehittämissuunnitelma. Paikkatiedon viitearkkitehtuuri tarjoaa kehittämisohjeen ja suunnittelumallin, joiden avulla julkiset organisaatiot voivat tuottaa paikkatietoa ja paikkatietopalveluita kestävästi, avoimesti, yhteisiä standardeja noudattaen ja hyödyntämismahdollisuudet sekä yhteiskäytön maksimoiden.

Paikkatiedon viitearkkitehtuurityötä esiteltiin 13. lokakuuta 2016 Maanmittauslaitoksen järjestämässä tilaisuudessa Pasilassa. Valtava tietopaketti on saatavilla avoindata.fi -palvelussa. Tekijät toivovat kentältä palautetta tehdystä työstä sekä case-esimerkkejä siitä, millaisin eri tavoin viitearkkitehtuuria on sovellettu. Kaikkien paikkatiedon kanssa pelaavien kannattaa tutustua vähintäänkin yhteenvetodokumentteihin, jotka tarjoavat selkeän yleiskäsityksen viitearkkitehtuurityöstä.