Kaksi vuotta sitten alkaneen koronakriisin vaikutukset Varsinais-Suomen työllisyystilanteeseen ovat jääneet lyhytaikaisiksi.
Maakunnan työllisyysasteen trendiluku oli vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä 74,3 %, mikä on selvästi enemmän kuin ennen pandemiaa. Varsinais-Suomen työttömyysaste kasvoi koronakriisin alussa hyvin nopeasti. Huhtikuussa 2022 työttömyysaste oli painunut jo alle 9 prosenttiin, mikä on lähes samalla tasolla kuin huhtikuussa 2019.
Selkeimmin koronapandemian laantuminen näkyy uusien avoimien työpaikkojen määrässä. Uusien avoimien työpaikkojen määrä lähti erittäin nopeaan kasvuun vuoden 2021 alussa etenkin Turun seudulla, missä haettiin vuonna 2021 yli 25 000 uutta työntekijää enemmän kuin vuotta aiemmin.
– Nopea kasvu selittyy koronapandemian aiheuttamalla liikkuvuudella työmarkkinoilla, kun irtisanottujen tai työpaikkaa vaihtaneiden tilalle etsitään uusia työntekijöitä koronarajoitusten päätyttyä, kertoo tietopalvelupäällikkö Antti Vasanen Varsinais-Suomen liitosta.
Koronapandemian suurimmat työllisyysvaikutukset koettiin matkailualalla. Keväällä 2020 matkailu- ja tapahtuma-alan henkilöstömäärä putosi Varsinais-Suomessa 32 %, kun kaikkien alojen yhteenlaskettu henkilöstömäärän vähennys oli vain 7 %.
Henkilöstömäärää enemmän romahti kuitenkin matkailualan yritysten liikevaihto, joka oli koronapandemian alussa 60 % alemmalla tasolla kuin vuonna 2019. Matkailu- ja tapahtuma-alan yritysten liikevaihto on toisaalta myös toipunut henkilöstömäärää nopeammin, ja kesällä 2021 kotimaisen matkailukysynnän kasvu nosti alan liikevaihdon huippulukemiin.
Koronapandemia onkin vaikuttanut erityisesti kansainväliseen matkailuun, sillä ulkomailta tulevien yöpymisten määrä Varsinais-Suomessa on pudonnut murto-osaan aiemmasta. Kotimaisten yöpymisten määrä sen sijaan palasi kesällä 2020 lähes normaaliksi ja kesällä 2021 määrä kasvoi ennätyslukemiin.
– Yksin heinäkuussa 2021 Varsinais-Suomen majoitusliikkeissä yöpyi yli neljännesmiljoona matkailijaa, Vasanen summaa.