Natalia Räikkösen työpisteeltä kuuluu klikkailua. Hän selaa koneeltaan Tilastokeskuksen avoimen datan aineistoja.
Räikkönen etsii lounaissuomalaisten näkökulmasta kiinnostavaa uutta tietoa ja päivittää Lounaispaikka-karttapalvelun aineistoja nykyistä tuoreempiin. “Lounaispaikan tarkoitus on tarjota alueellista tietoa, jota voivat käyttää ihan tavalliset ihmiset, tutkijat ja viranomaiset.”
Ympäristötieteilijäksi valmistunut Räikkönen tekee Helsingin yliopiston täydennyskoulutukseen kuuluvan harjoittelunsa aluetietopalvelu Lounaistiedossa. Päivitysten lisäksi hän linkittää mahdollisimman monet kartta-aineistot suoraan tuottajan kuten Tilastokeskuksen rajapintapalveluihin. Rajapinta tarkoittaa, että aineisto tulee suoraan tuottajalta, jolloin Lounaispaikasta löytyvät tuoreimmat tiedot.
“Eilen lähetin sähköpostia Pyhäjärvi-instituuttiin ja kysyin, olisiko heillä tarjolla uutta tutkimustietoa”, Natalia Räikkönen kertoo työstään.
Tällä hetkellä Lounaispaikasta näkee Pyhäjärvi-instituutin tuottamaa tietoa muun muassa Pyhäjärven ruskeasuohaukan tai tukkasotkan lintuparihavainnoista tai uposkasvillisuuden kuten nuottaruohon, hapsiluikan ja vesiruton esiintymistä.
Aineistoa ei poisteta
Päivitystyössä vanhoja aineistoja ei poisteta. “Vanha aineisto voi olla historiallisesti kiinnostavaa.”
Lounaispaikassa on tarjolla lähes 350 kartta-aineistoa eri teemoista kuten ympäristöstä, maankäytöstä, liikenteestä ja palveluista. Uudet aineistot ovat tervetulleita. “Esimerkiksi yliopistoilla ja eri tutkimuslaitoksilla voi olla mielenkiintoista alueellista tietoa. Myös kulttuuri- tai urheilutapahtumien sijaintitieto kiinnostaisi monia”, Natalia Räikkönen pohtii.
Natalian tärpit Lounaispaikan käyttöön:
- Voit tarkistaa Lounaispaikasta Varsinais-Suomen palvelut kuten kaupat, kierrätyspisteet, apteekit, kirjastot ja vaikka mitä.
- Voit vertailla aineistoja laittamalla karttatasoja päällekkäin. Yhdistä esimerkiksi uusia kaavoja ja maisemahistoriakarttoja.
- Katsele kartasta oman asuinalueesi maaperän ominaisuuksia tai vesistön tilaa.